top of page

Odla i skola vinner Årets Spadtag 2021!

Årets spadtag är ett trädgårdspris instiftat av oss på Rölunda Gård i samarbete med Nordiska Trädgårdar. Priset syftar till att uppmärksamma hållbar utveckling med hjälp av odling, samt att sprida kunskap och odlingsglädje. Vinnaren presenteras den 26e mars via Nordiska Trädgårdars digitala kanal och på Rölunda Gårds hemsida.

 

 

Åretsspadtag-2021-2.png

Juryns motivering:

"Med en smittande entusiasm skapar Andreas Andersson med sitt Odla i Skola en fantastisk och pedagogisk odlingsglädje på Axonaskolan i Tollarp. Det som började som ett miljöprojekt är numera en permanent del av skolarbetet.

 

-Alla ämnen kan ta plats i odlingen säger Andreas som är Ma/NO-lärare i grundskolan. Andreas berättar om odlingen som började med fem pallkragar och som nu vuxit rejält sedan det startade för 7 år sedan. Att Andreas tycker det är kul att lära ut går inte att ta miste på."

 

Han har många idéer och har en energi som smittar. Att skörda 2.7 kg basilika vid ett tillfälle med elever, köra världens längsta morotstävling för att ibland misslyckas totalt i odlingen är en del i skolarbetet. Att använda odling i matten för att tex mäta grobarhet på frön eller designa trädgårdsbod. Odlingen berikar utbildningen och engagerar eleverna, berättar Andreas.

  

Andreas intresse för odling började hos farmor och farfar i Blekinge. Då han inte hade någon dagmamma hängde han med dem alla dagar i veckan och lärde sig massor om odling.

 

Hur känns det?

-"Det är fantastiskt roligt och ett erkännande för det arbete jag gör. Så roligt!"

 

Avslutningsvis ställer vi frågan till Andreas.

Vad betyder jord för dig?

"-Jord är allt, grunden till allt, säger Andreas snabbt." 

 

Grattis säger vi till en värdig vinnare av Årets Spadtag 2021!

250.jpg

Nominera till Årets Spadtag 2022!

Har du någon som du redan nu vill nominera till Årets Spadtag 2022? Då är du varmt välkommen med din nominering redan idag!

 

 

bottom of page